neděle 6. června 2010

LOTRO: Rukověť zdatného velmistra farmáře


Toto je repost mého návodu z fóra našeho kinshipu Anaruth Order (server Laurelin). Ať vám slouží!

Farmaření je v Lord of the Rings Online profese, ve které se dá velmi snadno dojít na nejvyšší stupeň umění. Nevyžaduje ani daleké cestování, ani plnění úkolů. Prodejem plodin se dají vydělat i slušné peníze - neprodávají se sice za závratné částky, ale náklady na pěstování jsou opravdu velmi nízké. Farmaření je ideální doplňkové povolání pro učence (ingredience pro výrobu barev) a samozřejmě pro kuchaře (ingredience do pokrmů). Tady je několik rad pro začínající farmáře:



Než vyrazíte na pole


Farmář k práci potřebuje motyku, pole, semena, vodu a hnojivo; chce-li dosáhnout lepší úrody, využije i úrodný humus; pro zpracování sklizně pak potřebuje pracovní stůl.

Základní motyky, kterou jste dostali, se co nejdříve zbavte a pořiďte si lepší (vyrábí zbrojmistr nebo se prodávají v aukci). Nářadí pak pravidelně vylepšujte - čím lepší motyka, tím méně času vám pěstování trvá. A věřte, že na poli strávíte opravdu hodně času.

Farmařit nemůžete na každém poli, které uvidíte. Nejbližší farmářská půda, ke které se zřejmě dostanete, se nachází ve vesnici Staddle poblíž Bree (v Kraji najdete první pole v Hobbitonu).

Semena, vodu, hnojivo a humus koupíte za laciné peníze u obchodníka, který se vždy nachází hned vedle pole; poblíž vždy najdete i pracovní stůl.

Plodiny se dělí do tří druhů: zelenina (vegetables), obilí (grain) a tabák (pipe weed). Každý druh musíte pěstovat na speciálním poli.

Ke každé plodině vám obchodník prodá tři recepty: jeden pro osetí pole, jeden pro zpracování úrody a jeden pro výrobu nových semen. K vysazení jednoho políčka potřebujete pět semínek, jedno vědro s vodou a jednu špetku hnojiva. Z pytle 100 semen tedy vysadíte 20 polí.

Pole můžete sázet jedno na druhé, ale pozor: po nějaké době vysázená pole začnou mizet. Dá se stihnout osít a sklidit maximálně tak pět až šest polí najednou.

Nejsnazší cesta, jak sklízet, využívá klávesové zkratky a funguje takto:
  • postavte se na pole a vysaďte 5 políček jedno na druhé
  • po osazení všech pěti políček stikněte klávesu DEL (vybere nejbližší pole), poté klávesu U (použije vybrané pole, tedy ho sklidí) a když vyskočí okénko se sklizní, stiskněte ENTER (alternativou je zapnout si v nastavení ALWAYS LOOT ALL).
  • krok 2 opakujte, dokud není sklizeno všech pět polí
  • znovu od prvního kroku
Zapamatujte si kombinaci kláves DEL - U - ENTER, je to váš kombajn!

Při sklizni můžete na poli najít plodiny různého druhu:
  • kvalitní úrodu (fair crop) - dá se u pracovního stolu zpracovat na finální plodiny
  • slabou úrodu (poor crop) - dá se u pracovního stolu zpracovat na nová semena
  • ingredience pro kritický úspěch kuchařů - dají se prodat nebo darovat kuchařům
  • další speciální plodiny - u jednotlivých plodin se liší: z některých učenci vyrábějí barviva, jiná využijí kuchaři, a některé se dají použít pro výrobu pastí či pro snadné levelování kovářů (bundle of straw)
Zkušenost hovoří o tom, že zpracovávat slabou úrodu na semena se vůbec nevyplatí. Semena u obchodníků jsou tak levná, že než ztrácet čas výrobou vlastních, je lepší za tu dobu něco vypěstovat.

Dosažení mistrovství v dané úrovni je ve farmaření velmi výhodné. Jakožto mistr můžete svá pole posypat i hrstí humusu (soil), který zvyšuje šanci na kritický úspěch na rovných 100%, což znamená výrazné vylepšení úrody. Z 20 polí tak ve výsledku dostanete přiližně 400 kousků výsledného produktu plus další vedlejší plodiny. Dosažení mistrovství na všech úrovních je tedy velmi žádoucí.

Zpracovávání dobré úrody je činnost velmi mechanická a zdlouhavá. z jednoho kousku úrody dostanete přesně čtyři kusy finálního produktu, ani méně ani více. Je to ideální čas pro tiché rozjímání, sledování mraků plujících po obloze, či četbu dobré knihy...

Kdo seje vítr...aneb od učedníka k velmistrovi

Aprentice - Jako začátečník můžete pěstovat jen několik plodin. Doporučoval bych začít s mrkví (carrot), houbami (mushrooms) a žlutou cibulí (yelloe onion). Obzvláště kuchaři tyto plodiny využívají i na nejvyšších úrovních a vaří z nich polévky, které zvyšují ochranu proti různým zlořádům, je po nich tedy pořád slušná poptávka.

Journeyman - Výhodnou plodinou na této úrovni mohou být brambory (tater), které využijí kuchaři do jídel pro bojovníky, a do určité míry i oves (oat), ze kterého vaří žrádlo pro zvířecí společníky lore-masterů. Kořeny irisů (iris) mohou potěšit učence, kteří z nich vyrábějí barviva, ale na polích je najdete jen zřídka a s velkým štěstím. Totéž platí i u borůvek (blueberries).

Expert - Vaší volbou může být zelená cibule (green onion), používaná kuchaři, nebo tabák Shire Sweet-leaf, který používají lore-masteři k oživování padlých hrdinů.

Artisan - Od této úrovně se plodiny pěstují na mistrovských polích, která najdete v Hobbitonu, kousek na sever od mostu přes řeku. Sklízet tu můžete jahody (strawberry), které občas urodí i šťavnatou jahodu (juicy strawberry) na barvivo pro učence, maliny (raspberries) nebo zimní ječmen (winter barley).

Master - Blížíme se k vrcholu farmářského umění. Teď umíte pěstovat ostružiny (blackberries), které občas urodí obzvlášť štavnatý kousek (juicy blackberry) na barvivo. Jejich pěstováním zřejmě strávíte celý čas na této úrovni.

Supreme - K dosažení nejvyššího mistrovství musíte nastudovat manuál, který vám dá mistr učňů (master of aprentices) - jeden se nachází třeba v Michel Delving. Začnete pěstovat nejvýnosnější plodiny: mátu (mint) a čaj (tea). Pro obě byste měli najít mezi kuchaři a na aukci slušný odbyt.

Toť základní rukověť dobrého zemědělce. Samozřejmě existují nuance - pěstování a křížení tabáku či chmelu je samostatnou disciplínou. Ale o tom zase až jindy...

Vlastní motykou podle svých zkušeností a rad od jiných bezejmenných farmářů sepsal Ravenkeep, zasloužilý farmář

Žádné komentáře: